Hva er det foretrukne valget for akvakulturtanker, og hvorfor?

Det er mange misoppfatninger om at komposittmaterialer er dyrere enn tradisjonelle materialer. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Til tross for pandemien, Ukraina-konflikten og påfølgende forsyningskjedeutfordringer, forblir kompositter/GRP et konkurransedyktig materiale for en rekke bruksområder.

Gjennom årene har komposittmaterialer vist seg å være et attraktivt alternativ til tradisjonelle materialer som stål, betong og PE. Fordelene med lav pris, økt holdbarhet, høy finish overflate og bærekraft er ofte hovedgrunnene til å velge kompositt.

Som et resultat av lave materialkostnader og enkel produksjon, er komposittmaterialer mye brukt i båtindustrien, så vel som i vindmølleproduksjon, tanker og fly. Til tross for dagens mangel på råvarer og økt pris på tradisjonelle materialer, har glassfiber forblitt relativt upåvirket.

– Når det gjelder materialmangel, opplever vi ikke dette i noen av komponentene som inngår i GRP. Vi var bekymret i noen måneder under «peek-Covid», men nå som markedet er normalisert, er vi komfortable selv om etterspørselen vår øker, legger Fredrik Faye – teknisk salgssjef i HighComp til.

Hvordan påvirker dette HighComps etterspørsel etter FRP-produkter som fisketanker, vannbehandlingsenheter og Less-Stress™-broer?

– Vi tilbyr flere anbud enn noen gang for kunder som kjenner vårt materiale og fordeler, men også for kunder som er innstilt på å bygge med alternative materialer. Tidligere var dette regionspesifikt basert på deres kunnskap og erfaring med ulike materialer, men nå ser det ut til at prisøkningen sammen med mangelen har gjort våre kunder mer interessert i å lære om de store fordelene med å bygge store konstruksjoner i GRP/kompositt over hele verden. Produktene våre har et betydelig lavere CO2-avtrykk enn tradisjonelle materialer som stål og betong, sier Faye.

Noe som er viktig for prosjektøkonomien, er at HighComps løsninger totalt sett har en kortere byggeperiode. Kort byggetid tilsvarer redusert CAPEX.

– Første steg i et prosjekt er å få våre kunder til å utfordre oss med sine ingeniøroppgaver. HighComp har all den ingeniørkompetansen og kapasiteten den trenger internt. Vi ser på integrasjon mellom teknologileverandør, konstruksjon og drift. Så legger vi til de lokale kravene til lasttilfeller (inkludert seismiske laster) – og derfra lager vi en designrapport som er grunnlaget for produksjon, forklarer Faye.

Sammenlignet med betong eller andre tradisjonelle materialer, kan HighComp starte produksjonen av elementene mens kundene fortsatt gjør grunnarbeidet. Enkelt sagt, HighComp pre-produserer alle produktene mens de opererer utenfor byggeplassen – til vi er i stand til å passe inn i timeplanen til våre kunder og leverandører.

Snakk med oss om ditt neste prosjekt

Send oss en forespørsel og la oss diskutere hvordan vi kan bistå på ditt neste prosjekt.