Disse erfaringene gjorde dem til mangeårig kunde: – Veldig fornøyd!

Enkel installasjon, godt samarbeid og oppdrettskar som sørger for enkel drift i tiår fremover. Det er ikke uten grunn at mangeårig kunde Grieg Seafood, gang på gang har valgt fiskekar av kompositt.

Laks tilsvarende 350 000 måltider produseres ut fra Grieg Seafood Rogaland hver dag. Dette er norsk matvareproduksjon hvor oppdrettskar fra HighComp spiller en viktig rolle – de bidrar nemlig til at fisken får gode og trygge vekstvilkår fra rogn til smolt.

– Vi leverte oppdrettskar til Grieg Seafood Rogaland for aller første gang tilbake i 2011/12 under utbyggingen i Trosnavåg på Bokn. Da leverte vi fiskekar i ulike størrelser, dødfiskkasse, CO2-løftere og senterløsninger for fisketransport. Senere har de hatt en utbygging på samme settefiskanlegg i 2018/19, da vi leverte tilsvarende utstyr. I tillegg har vi opp gjennom årene levert til de andre oppdrettsanleggene Grieg Seafood har i Finnmark, British Columbia og Newfoundland, forteller salgssjef i HighComp, Fredrik Faye.

Nærhet og god oppfølging ble avgjørende for at Grieg Seafood i sin tid valgte HighComp som leverandør for første gang. At de senere gjentatte ganger har valgt å gå for oppdrettskar av glassfiberarmert plast fra selskapet skyldes de gode erfaringene de har hatt med produktet.

– Det er flere årsaker til at vi valgte å gå for HighComp tilbake i 2011. For det første var det nærheten – den gang het de Bokn Plast og holdt til her på Bokn. I tillegg er det veldig flinke folk som jobber i HighComp. Oppdrettskarene er lette å installere, og vi har sett flere fordeler med fiskekar i glassfiber gjennom disse årene. Vi må si oss veldig fornøyd med produktet, skryter Atle Jøsang, produksjonssjef i Grieg Seafood Rogaland.

Energieffektiv drift med delvis nedgravde fiskekar

Setteanlegget på Bokn hvor vi møter Jøsang har delvis nedgravde oppdrettskar. En løsning som ikke er det mest kjente alternativet når man velger oppdrettskar av kompositt.

– Det er ikke alle som har fått med seg at oppdrettskar av kompositt kan monteres nedgravd eller delvis nedgravd. Men det er altså fullt mulig med nedgravde fiskekar og det funker like bra som de fiskekarene som er montert i åpent landskap, forteller Faye.

Grieg Seafood har valgt delvis nedgravde oppdrettskar på flere av sine leveranser. Faye trekker frem fordelene man kan ha av å gå for en slik løsning.

– Den mest selvsagte er jo at man sparer høyde i hallene, dersom man monterer innendørs. I tillegg sparer man løftehøyde og man får en mer energieffektiv drift, utdyper han.

Kombinerer man dette med GRP sine allerede kjente fordeler som lett vekt, lang holdbarhet og minimale vedlikeholdsbehov, er det lett å se hvorfor produktet har blitt en reell utfordrer til de tradisjonelle løsningene.

Fra Bokn og ut i verden

Oppdrettsanlegget til Grieg Seafood på Bokn i Rogaland ble først bygget i 1985 og er ett av de to setteanlegg til Grieg Seafood Rogaland.

– Dette er landbaserte setteanlegg som produserer fisken fra rogn til 200 gram. I tillegg har vi to sjølokaliteter her på Bokn, og mange lokaliteter spredt utover i Ryfylket. I tillegg kommer eget slakteri og stamfiskanlegg – så vi har hele produksjonslinja. Fra slakteriet vårt blir fisken transportert med fly eller trailer ut til Europa og Kina, forteller Jøsang om driften.

Det er ikke tvil om at Grieg Seafood er en betydelig aktør innen oppdrettsnæringen og akvakulturindustrien i Norge. Faye betegner samarbeidet gjennom alle disse årene som et særdeles godt et.

– Grieg Seafood er en viktig kunde for oss. Det har vært et veldig bra samarbeid over flere år, hvor vi har spilt hverandre gode og det har resultert i løsninger som bidrar til effektive og gode leveranser med hensyn til produksjonstid og leveringstid. Etter så mange år lærer man kunden godt å kjenne, og vet hvilke krav og fokus de har. Da er det vår oppgave å utvikle og optimalisere løsninger tilpasset disse, avslutter han.